Boeken over Utrecht

UTwebAanbevolen boeken over Utrecht:

Utrechtse tegels, 1600-1900

Tussen 1600 en 1900 ontstegen tientallen miljoenen tegels de stadsgrenzen van Utrecht.
Met ruim 800 afbeeldingen toont dit boek u het aanzienlijke Utrechtse aandeel in de landelijke fabricage van wandtegels.
U treft voorbeelden van de meest recente vondsten die via opgravingen lokaal aan het licht kwamen en zelfs Utrechtse tegels aan de wand in verre oorden. Een zeer opvallend aantal foto’s is gemaakt in situ.
Met dit boek kunnen tegelkenners de ontbrekende 300 Utrechtse jaren toevoegen aan hun eigen verzamelde documentatie. Waar voorheen slechts de toewijzing aan Utrecht werd gegeven, is het dankzij deze publicatie in de regel mogelijk om de verantwoordelijke bakkerij te benoemen, de periode waarbinnen is geproduceerd en soms zelfs de (meester-)schilder.

VZ_boek_De_nieuwe_deuren_van_de_DomkerkDe nieuwe deuren van de Domkerk

Dit boek geeft, behalve een overzicht van de historie van de diverse deuren van de Domkerk, een verslag van de totstandkoming van dit kunstwerk.
Maar de hoofdzaak vormen toch wel de afbeeldingen; zij zijn bedoeld om de onregelmatige bezoeker een idee te geven van wat de wel regelmatige gebruiker van de ingang in de loop der jaren kan ontdekken. Want er is veel te zien.

Dagboek houtcentrale Utrecht 1940-1945

Dagboeken zijn een heel belangrijke bron voor de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog, dat blijkt steeds meer. Voor het Dagboek van de Houtcentrale geldt dat zeker. Het verslag noemt allerlei gebeurtenissen in stad en regio die van historisch belang zijn geweest. Van de bommen op de Biltstraat tot de anti-joodse maatregelen, van de april-meistakingen tot de razzia op mannen van 17 tot 50 jaar, oktober 1944, van dagboek_01_promoDolle Dinsdag tot de belevenissen van collega’s die in Duitsland te werk gesteld zijn. Het illustreert bovendien de economische ontwikkeling tijdens de oorlog: de eerste anderhalve jaar komt het bedrijf tot aanzienlijke bloei, de omzet schiet zelfs omhoog. Maar gaandeweg valt alles stil, is er steeds minder werk en moeten steeds meer werknemers naar Duitsland. Misschien wel het meest opvallend aan het Dagboek is de ongekende bureaucratie die eruit blijkt. Zonder twijfel is het verhaal over de extra voedselvoorziening voor het personeel het meest spectaculair in het relaas van Verhoef . De Houtcentrale kende een dubbele boekhouding, waarbij de klanten een deel van hun bestellingen illegaal moesten afrekenen in voedsel, dat vervolgens aan het personeel ten goede kwam.

Het Dagboek is ook nog te beschouwen als een virtuoze balanceer-act van hoofdboekhouder Verhoef. Hij heeft niet alleen de Duitsers om de tuin geleid, maar Verhoef moet ook het eigen bedrijf voor heel veel geld hebben opgelicht.’

Ad van Liempt

Uit de atlas van A.E. Grolman

Uit de atlas van A.E. GrolmanAnthony Grolman ordende het beeldmateriaal in zijn collectie volgens een aantal routes door de stad.
In deze uitgave vindt u zijn werk geordend naar twee routes: de Oudegrachtroute en de Singelroute.

Dit boek biedt u een wandeling door de historische binnenstad van Utrecht. Aan de hand van een route langs de Oudegracht en de singels krijgt u een unieke kijk op het Utrecht van nu en rond 1900. De 75 prentbriefkaarten met achtergrondinformatie zijn eerder verschenen in de rubriek Uit de atlas van A. Grolman in het weekblad Ons Utrecht. Met dit boek krijgt uw wandeling door de stad een historische dimensie!